Main Page in EnglishIn PortugueseIn SpanishIn BulgarianIn HungarianIn Czechkorea33germany33japan32

Apply Now!

Добре дошли в CICD!


Добре дошли в уебсайта на CICD - колежът, който подготвя доброволци за хуманитарни проекти в Африка и Индия! Тук ние ще Ви представим нашите програми и хората, които живеем в CICD. Всяка програма включва период на подготовка и обучение в колежа и период на доброволческа служба в Африка или Индия.

Ако желаете да следите новините от ежедневието в колежа и различните проекти в Африка и Индия, можете да посетите следния блог: https://letshumanize.wordpress.com, а за директен контакт с нашата доброволка от България, можете да ползвате следната фейсбук страница:
https://www.facebook.com/letshumanize

CICD е място, изпълнено с дейни хора - хора, които заемат активна позиция по някои от най-наболелите въпроси на нашето време и които са избрали да се изправят рамо до рамо с Бедния.

От 1998 до сега в CICD сме обучили стотици инструктори по развитие – хора от всички възрасти, 80 различни националности, различни религии и различни умения в много направления.  Те заемаха предни позиции в работата по проектите, ръководени от Humana People to People в Южна Африка и Индия, подобрявайки условията на живот рамо до рамо с Бедния. Замислете се над този факт, като имате предвид и че съществуват 11 сродни училища, които провеждат същите програми.  Нашите ученици, заедно с нас в училищата и стотиците хора на различни проекти, формират истински уникален интернационален отряд, изправен и действащ срещу най-големия абсурд на на съвремения свят  - огромната разлика между бедни и богати. В свят, разделен от граници и войни, управляван от лакомията на тези, които имат много, но искат все повече - това само по себе си е удивително.

Нашето движене е изградено на основата на взаимност, доверие, развитие и респект към всяко човешко същество. В свят, където жестоки конфликти през последните години създaдоха разделение между хората, недоверие и незачитане на човешкия живот, ние се борим здраво за поддържане на нашия дух и култура във всичко, което правим.

Бедният е човек, чиято ситуация е толкова отчаяна, че се нуждае от приятелска ръка, за да повдигне главата си толкова високо, че да започне да гледа в бъдещето отвъд времето за следващото хранене. Ние използваме термина „Бедния”, за да се подчертае, че ние не виждаме бедността само като явление, което да бъде изследвано и теоретизирано - ние виждаме огромна тълпа от бедни хора също като вас и мен, но които не са имали шанс за добро начало и които са жертви на вековна експлоатация от страни от нашата част на света - на експлоатация, която продължава и до днес.
Повече от половината население на света живее с по-малко от $2.5 дневно. Това е срамно и ние трябва да направим нещо. Също като човекът, преместил планина, ние трябва да сме единни и да се изправим рамо до рамо с Бедния.

Ние силно вярваме, че единственият начин да видим някаква реална промяна в света е да се обединим и силно да извикаме „СТИГА” и сами да изградим бъдещето, което искаме за нас и бъдещите поколения. Ние не можем да чакаме правителства и чиновници да направят това. Положенето на Бедния се влошава, а не се подобрява.  Средно потреблението на домакинство в Африка за последните 25 години е намаляло с 20%. Защо? С всичките ресурси, ноу-хау и технологии, с които разполагаме в наши дни, трябва ли да позволим  това да се случва? В същото време богатите нации затварят границите си, предявяват претенции към отчайващо бедни страни за изплащане на дълговете им, и поставят такива условия за заеми и дарения, които са в интерес само на самите тях, но не и на бедните държави. Това са последиците от една икономическата система, която се ръководи единствено от стремежа за лично забогатяване.

За отделната личност това може да бъде доста плашещо, а като добавим към всичко това и последиците от лошото отношение към околната среда – е, вече е време за действия!
Трудно беше да се установи какви ще са последиците от глобалното затопляне - някои казваха, че такова нещо не съществува, а други рисуваха много мрачна картина на развитието през следващите 50 години, тъй като температурите ще се повишават.
Сега вече няма мсто за съмнение – климатичните промени са факт. Някои учени са на мнение, че вече е късно да поправим пораженията и всичко, което можем да направим е да се подготвяме за най-лошото. Очевидно е, че нашите политици и лидери не са в състояние  да се обединят и действат в една посока. Ние всички знаем, че изкопаемите горива, които изгаряхме така масово са на привършване. Ние знаем, че населението на света се увеличава, и че най-голямото увеличение е в най-бедната част на света. Логично е, че начинаът на живот и нивото на потребление, което сме достигнали не може да продължава. Свидетели сме на нарастващия брой на сериозни природни бедствия - цунами, пожари, наводнения, земетресения. Дори да имаме план и стратегия, не можем да разчитаме на световните лидери, за да го реализират.. Ние трябва да се обединим и да започнем да изграждаме различно бъдеще.
 
Един мъдър философ е казал: "да се иззследва проблема, означава да се реши". Същото важи и за предизвикателствата, пред които сме изправени за следващите десетилетия. Само, когато се изправим пред тях и ги изследваме, разберем ги и се научим как да се справме с тях, ще можем да предприемем правилните действия. Това правим ние в CICD. Всичките наши програми са базирани на днешната реалност, но с поглед към бъдещето. Важно е, че живеем и работим заедно. Задачите, пред които сме изправени, са твърде големи, за да ги решим сами.

Ние работим за развитие на всички нива. Промяна на нещата към по-добро - в проектите в Африка и Индия, в CICD, в по-широката общност, в екипи и групи, и наистина за всеки един от нас. Това никак не е лесно. Работа като инструктор по развитието е вълнуваща и предизвикателна, защото няма предписания и рецепти. Как да помогнете на една общност в Малави, за да създаде по-добри условия за себе си? Правилният отговор не може да бъде намерен в учебниците. Може би дори няма "правилен" отговор. Вие трябва да използвате вашето въображение и креативност, да се учите от грешките си, да бъдете смели и никога да не се отказвате. Учебниците могат да ви помогнат за правилен анализ, но най-добрият начин е теорията да бъде  съчетана с практика. Именно тази практика получавате в CICD. Обучението тук е основано на действие и вие постоянно ще бъдете ангажирани с проекти, акции, планиране и заключения.

Ние всички сме ангажирани с поддръжката на CICD. Има редица дейности, като разбира се – готвене и организация на кухнята, чистене и ремонтиране, отглеждане на заленчуци и поддръжка на красивия ни парк, поддръжка на автомобилите и оборудването, управление на финансите на тимовете и т.н. При съвместното съжителсво ние също така споделяме отговорността за здравето и развитието всеки. Мнозина за първи път  живеят по този начин - заедно с хората, които не са избирали. Има конфликти за разрешаване, въпроси за обсъждане, различията между хората, които да бъдат използвани по най-добрия възможен начин. Ние всички трябва да работим върху нашите социални умения и взаимоотношения с другите.

Нашите методи на обучение са нетрадиционни и изискват много както от студентите, така и от учителите. Ние всички трябва да участваме активно, за да извлечем максималното от него..

Моля, рагледайте нашия web site и не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси.

Movies from CICD's programme

When I was in Africa - 6 months volunteer experience CICD May team 2015
When I was in Africa - 6 months volunteer experien...

Our May Team 2015 speaks about their experiences in projects in Zambia and Malawi. To know more visit http://...

CICD - Our reasons to be here
CICD - Our reasons to be here

Some of the members of CICD shared their reasons why they joined the College, what moved them to change their ...

Six Months As A Volunteer In Zambia
Six Months As A Volunteer In Zambia

Liliana from Portugal talks about her six-month experience as a CICD Volunteer in Zambia

CICD   take action in the fight for a better world
CICD take action in the fight for a better world

Enjoy some "snap shots" of the life and activities at CICD - a place for people from many countries, in all ag...

Life in Moçambique through the eyes of Kiyomi
Life in Moçambique through the eyes of Kiyomi

Kiyomi Iida from Japan was a DI at CICD in the November team 2008, and did her 6 months service period in Moza...

August Team 2012- England to Guine-Bissau
August Team 2012- England to Guine-Bissau

Travelling overland to Africa is part of the programme for Fighting with The Poor / August team 2012. Here the...

Volunteer in India - Project 2
Volunteer in India - Project 2

Meet Ricardo and Nhuria, 2 Development Instructors from CICD at Academy for Working Chldren in Dhanwapur Gurg...

CICD live Music Event
CICD live Music Event

Monday 8. April 2013 a Live Music Event to support the travel overland to Africa of August team 2012 took plac...

Volunteer in Africa - From England to Africa with CICD
Volunteer in Africa - From England to Africa with ...

Meet the November team 2012: Fighting with The Poor / 18 months. Follow them throught the 6 months of studies ...

Volunteer in Africa or India with CICD
Volunteer in Africa or India with CICD

Are you ready for big challenges? Would you like to take action together with others to make the world a bette...

Welcome Song
Welcome Song

When Zlatko and his DI-trio from CICD arrived at the project in Zambia, they were greeted in the local school ...

Volunteer in India - Ricardo experience
Volunteer in India - Ricardo experience

Rcardo experience: Ricardo tells about how he prepared at CICD in England and then together with team mate Nhu...

Project DAPP Namibia
Project DAPP Namibia

DAPP means Development Aid from People to People, one of Humana's member organisations in Namibia. This film t...

Volunteer in India - Project 1
Volunteer in India - Project 1

Ricardo and Nhuria, Development Instructors from September team 2011, tell more about their experiences workin...

Important Subjects

stopaids

Our Photo Album

Videos from the programme

Sign-up for our Newsletter

CICD - Winestead Hall - Patrington - Hull  - HU12 0NP  - England  - tel +44 (0)1964 631 826  - CONTACT US FORM

S5 Box

Login