Main Page in EnglishIn PortugueseIn SpanishIn BulgarianIn HungarianIn Czechkorea33germany33japan32

Apply Now!

Относно CICD


Ако желаете да зададете конкретни въпроси на нашата доброволка от България, можете да го сторите във фейсбук на: https://www.facebook.com/letshumanize

1.Има ли строги правила, които трябва да спазвам?

Единствените две правила, които трябва да спазвате неотменно са: никаква дрога и никакъв алкохол. Като инструктор по развитие вие трябва да бъдете добър пример за другите и по всяко време да сте с ясно съзнание за нещата, които правите. Ето защо ние държим на тези правила. Те са в сила само в рамките на програмата и не се отнасят за свободните уикенди, които ще изкарвате извън колежа – това уточнение е за периода, по време на който  пребивавате в колежа.

2.Аз съм от Бразилия. Мога ли да получа студентска виза, за да се присъединя към програмата?

За съжаление от скоро вече не е възможно да приемаме студенти от страни, за които се изисква виза. За да се запишете при нас трябва да имате европейски паспорт или вече да пребивавате трайно на територията на Великобритания.

3.Ще имам ли нужда от виза, за да отида в Африка или Индия?

Почти сигурно е, че ще Ви трябва входна виза за страната, в която ще отидете за периода на проекта. Ако пътувате по земя към проекта, вероятно ще преминете през държави за които също се изисква виза. За това ние ще Ви помогнем при подготовката, но Вие трябва да си осигурите паспорт, валиден поне за следващите 3-4 години!

4.Къде ще живея в CICD?

CICD е колеж с общежития. Всеки тим разполага със „собствена” сграда, в която има спални, бани, кухня и дневна. Вие най-вероятно ще споделяте стая с един или двама колеги от Вашия тим.
Всички тимове имат обща дневна с телевизор и библиотека.


5.Аз съм вегетарянец. Това проблем ли е?

Не, съвсем не. Ние имаме опит с вегетарянското меню.
Планирането на менюто, пазаруването и готвенето се извършват заедно от учители и участници в програмата. Това Ви дава много възможности да допринесете за добрата и здравословна вегетарянска кухня.

6.Аз съм медицинска сестра с опит. Възможно ли е да съкратя периода на обучение с 2 месеца?

Не, периодите в програмата не могат да бъдат променяни. Това не е обучение, в което Вие просто придобивате определени знания – тук Вие се обучавате в изграждането на тим, във формиране на малки и по-големи групи, придобивате опит в това как да накарате нещата да се случват и научавате много за човешкото поведение.

7.Аз бих искал да остана в Лондон. Мога ли да уча там и да идвам в колежа от време на време?

Не. CICD е колеж с общежития, в които живеят всички учители и студенти.  Съжителството и това, че поддържаме колежа заедно също представлява част от обучението и е основа за придобиване на важни умения.

8.Всеки който започва програмата ли заминава на проект?

Не, някои се отказват по време на обучението. Някои прекъсват по лични причини, някой поради това, че програмата изисква доста усилия, а те установяват, че не са готови за това.
Обикновено около 80% от DI-те завършват обучението и отиват на проект в Африка или Индия.

9.Мога ли да взема с мен домашния си любимец?

Не, ние нямаме подходящи условия за това.

10.Колко часа седмично е обучението?

До голяма степен тази програма запълва времето Ви изцяло! Тя е интензивна и разнообразна и много често ще бъдете заети през уикендите и дори вечер.  Имате програма от 40 – 60 часа седмично, включваща понякога и почивните дни.

11.Какво се случва, ако се запиша за програмата, но реша да не я започна?

Ако не започнете, губите таксата за записване от £700, а Вашето място ще бъде предоставено на друг.

12.Какво се случва, ако започна програта, но реша да не я завърша?

Ако по време на обучението решите, че тази програма не е правилният избор за Вас, Вие естествено можете да напуснете.
От финансова гледна точка това означава, че ако сте предплатили курса на обучение  в брой, то от сумата ще бъдат приспаднати разходите по престоя Ви в колежа и таксата за отказ, а остатъкът ще ви бъде върнат.
Ако сте набавили средствата за курса на обучение по време на Gaia курс, Вие не плащате нищо, но и никаква сума не Ви се връща.

13.Какво ще стане ако не се разбирам с хората в моя тим?

Част от подготовката е да се научите да си сътрудничите с различен тип хора и Вие ще се научите да разрешавате проблемите във Вашия тим, да приемате, да уважавате един друг и да правите компромиси. Ние ще имаме интересни дискусии за работата в екип.
Вие ще се нуждаете от тези умения по време на проекта, както и в живота Ви в бъдеще.

14.Кои са учителите в CICD?

Ние сме много смесена група – от различни държави с различни квалификации и умения. Някои са бивши инструктори по развитие, някои не са; някои са с многогодишна преподавателска практика, други – не. Двама от учителите са работили по проекти в Африка дълги години.
Можете да намерите кратка презентация за всеки от нас в секцията „WE ARE HERE NOW” в този web site.

15.Мога ли да стана учител в CICD?

Ако искате да останете и да работите като учител, след като приключите програмата, Вие можете да поискате среща с Директора на колежа. Заедно Вие ще прецените дали сте готови за това предизвикателство и ще се договорите за последващите стъпки.
Ние твърдо вярваме, че преминаването през програмата е най-добрата квалификация за бъдещи преподаватели на DI.

16.Какво означава абревиатурата DRH?

DRH е абревиатура за ”Den Rejsende Hojskole” или на български език -  „Пътуващо училище”. Началото на този тип училища се поставя през 1970г.  в Дания. Това бяха времена, в които младите хора започнаха да пътуват по света. В тези първи години на DRH и студенти и учители твърдяха: „светът е нашата класна стая”.
Познанията, които имахме тогава за хората от другите части на света бяха твърде ограничени. Ето защо пътуването ни даде големи познания и опит.
Стереотипите и ограничените представи за други култури се изпариха, а ние научихме много нови неща. Наученото и преживяното през онези години на пътуване беше тозкова значимо, че може да бъде сравнено със завършено образование. Където и да пътуваха в началото и студентите и учителите от DRH спяха, хранеха се и живееха с местните хора.

17.Какво представлява  DRH - движението?

DRH движението представлява сътрудничество между 7 DRH училища  в 5 страни на 2 континента.
Повече можете да научите, ако посетите следния web site:
www.drh-movement.org

18.Каква е връзката между Humana People to People и DRH движението?

В началото Humana People to People movement беше основана под името DAPP - Development Aid from People to People . Учредяването се извършва в Дания през ноември 1977г. от групахора, които вече са част от първото DRH училище.
Можете да прочетете повече на нашия website: DRH movement

19.Кога е започнала първата програма за инструктори по развитие?

През 1980. Първите доброволци построяват училище в току-що получилата независимост държава Зимбабве. Учителите и присъединилите се към първото DRH училище усещат необходимостта да НАПРАВЯТ нещо относно несправедливостите, с които се сблъскват по време на тяхното пътуване. Ето защо първите доброволци са наречени Solidarity Workers /Работници на солидарността/!

20.Има ли ваканции по време на програмата?

Да, има около 2 седмици за Коледа или 1 седмица лятна ваканция в началото на юли. Отделно от това, всеки месец имате един „отворен” уикенд, по време на който може да излизате от колежа.  Това се отнася за периода, по време на който пребивавате в колежа. По време на периодите за работа и спестяване, когато пътувате из Европа или в Африка през шестте месеца работа по проект не е възможно да съществува обичайната система за ваканции и свободни уикенди.

21.Какъв е броят на хората във всеки тим?

Броят на хората в тимовете варира между 10 и 25 човека.

22.Възможно ли е участие в културни дейности в CICD, като пеене, рисуване, танци?

Да, често студентите формират клубове по интереси в колежа и обикновено има много дейности, в които да се включите през седмицата като различни видове спорт, йога, караоке, рисуване.
Ако имате по-специални интереси, умения или таланти, можете да създадете свой клуб!

23.Ако не искам да пътувам по Коледа до вкъщи, мога ли да остана в училището?

Можете, разбира се! CICD никога не затваря врати.

24.Каква е продължителността на програмите?

Програмата „Борба с бедността” има два варианта – 24 или 18 месеца. Можете да намерите повече информация за структурата, отделните подпериоди и началните дати на програмите:
http://www.cicd-volunteerinafrica.org/
Gaia курсът има 4 основни начални дати всяка година, които са обвързани с началните дати на програмите „Борба с бедността” за всеки тим.

25. Мога ли да шофирам в Англия?

Да, но обикновено трябва да сте навършили 25 години, за да карате автомобилите на колежа, заради нашите застраховки.
NB! Имайте предвид, ако идвате от страна, в която шофирате от дясната страна на пътя – тук ние шофираме в лявото платно!

26.Какви документи трябва да взема със себе си?

За визата, която ще Ви трябва за шестте месеца в Африка или Индия, а също така и за другите държави, които ще прекосите, ако пътувате по суша, ще Ви трябва международен паспорт, валиден поне за следващите три години. Друго, което ще Ви трябва са: документ, удостоверяващ последното Ви работно място, дипломи за получено образование, здравен картон от Вашия лекар, включително ХИВ – статус.
Вие трябва да представите документ за всички направени Ви ваксинации, но те могат да Ви бъдат направени и тук в Англия.

27.Уменията, които ще придобия като DI ще бъдат ли от полза за бъдеща работа?

Да, могат да бъдат от полза, зависи каква работа ще търсите.
Вие също така можете да получите и сертификат за бакалавърска степет, като дистанционен студент към One World University в Мапуто, Мозамбик.

28.Обучението по английски език част ли е от програмата?

Не. Но вие имате прекрасната възможност да учите английски в английско говоряща среда – а и винаги има студенти, които имат желание да преподават.

29.Мога ли да отида на проект отново, след като завърша програмата?

Да, има различни възможности да продължите да работите за колежа и за Humana People to People. Може да се присъедините към програмата отново като Senior DI, или да се решите на по-дългосрочно обвързване и да кандидатствате за позиция на Project Leader в Humana People to People…или да се върнете, за да бъдете учител в CICD!

30.Humana People to People има ли съвместна дейност с други неправителствени организации в различните държави?

Да! Различните международни организации обикновено си партнират с местни неправителствени организации и дарители.

31.CICD сътрудничи ли си с неправителствени организации на местно ниво?

Да, ние успешно си сътрудничим при различни поводи и мероприятия с някои организации в Хъл, най-близкия до нас град, и региона.

Important Subjects

stopaids

Our Photo Album

Videos from the programme

Sign-up for our Newsletter

CICD - Winestead Hall - Patrington - Hull  - HU12 0NP  - England  - tel +44 (0)1964 631 826  - CONTACT US FORM

S5 Box

Login