Main Page in EnglishIn PortugueseIn SpanishIn BulgarianIn HungarianIn Czechkorea33germany33japan32

Apply Now!

Információk a CICD-ről, az önkéntes munkáról


1. Léteznek-e szabályok, melyeket követnem kell?

Két alapvető szabály van az iskolában: tilos az alkoholfogyasztás illetve a kábítószer használat. Fejlesztési tanácsadóként (DI) példamutató magatartást kell tanúsítanod a többiek felé, sőt mi több, állandóan kész kell, hogy állj a példamutatásra. Ezek a szabályok a program teljes időtartamára vonatkoznak.

Az egyedüli kivétel az alkoholfogyasztás tilalma alól, ha a szabad hétvégét (open weekend) nem az iskolában töltöd.

2. Brazil állampolgár vagyok. Kaphatok tanulóvízumot, hogy csatlakozhassak a programhoz?

Pillanatnyilag csak az EU-tagállam állampolgárai, illetve az angliai tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EU-tagállam állampolgárai csatlakozhatnak a CICD-hez. (Magyar állampolgárok szabadadon beutazhatnak és korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány birtokában.)

3. Szükségem lesz-e vízumra Afrikában vagy Indiában?

Minden valószínűség szerint a célországban való tartózkodásod ideje alatt vízumra lesz szükséged. Ha szárazföldön utazol a célországba -, több más országot érintve -, akkor több vízumra is szükséged lehet.

A felkészülés során segítséget kapsz a vízum beszerzéshez, de arról neked kell gondoskodnod, hogy az útleveled még legalább 3-4 évig érvényes legyen.

4. Milyen a szállás a CICD-ben?

A CICD egy bentlakásos intézmény.
Minden csapat saját épülettel rendelkezik (hálószobákkal, fürdőkkel, konyhával és társalgóval). A szobádat lehetséges, hogy meg kell majd osztanod 1, vagy 2 csoporttársaddal.
Az iskolaépületében található az közös étkező, illetve könyvtár. Ezen kívül egy másik épületben található közösségi szoba.

5. Probléma ha vegetáriánus vagyok?

Egyáltalán nem. A vegetáriánusok étkeztetésére minden alkalommal figyelmet fordítunk.
A heti menü elkésztése, a bevásárlás, illetve a főzés a tanárok és diákok közös feladata, így mindenkinek lehetősége nyílik konyhai tudását megosztani a többiekkel.

6. Tapasztalt nővér vagyok, le tudom rövidíteni a felkészítési időszakot 2 hónapra?

Nem, a program felépítése nem változtatható meg. A program alatt nem csak elméleti oktatásban részesülsz, hanem meg tanulsz együtt dolgozni a csapatoddal, terveket készítesz és ezek eredményeképp a csapatod hasznos tagjává válsz.

7. Londonban szeretnék maradni. Van arra lehetőség, hogy a felkészülés ideje alatt ott tartózkodjam, és csak időnként látogassam meg az iskolát?

Nem, erre nincs lehetőség. A CICD egy bentlakásos intézmény, ahol az összes diák és tanára tartózkodik. Az együttélés, valamint az iskola működtetése fontos részét képezi a programnak mind oktatási, mind tapasztalatszerzés céljából.

8. Mindenkinek sikerül önkéntesként eljutnia a projektbe?

Nem, mert néhányan a program feladása mellet döntenek személyes okokból, vagy, mert rájönnek, hogy mégsem állnak még készen erre a feladatra.
Általában a jelentkezők 80%-a befejezi a programot és eljut önkéntesként a célországba.

9. Háziállatot vihetek magammal?

Háziállatot nem lehet az intézmény területére hozni.

10. Hetente mennyi időt szánunk a felkészülésre, tanulásra?

A program teljesítésére sok idő szükségeltetik. Intenzív és változatos, és sokszor még este, valamint a hétvégén is lesznek feladataid. 40-60 órára számíthatsz hetente, amely magában foglalja a hétvégét is.

11. Mi történik, ha beiratkozom, de még is meggondolom magam?

Amennyiben nem kezded el a programot, akkor nem térítjük vissza a 700.- angol fontos beiratkozási díjat, és más tud beiratkozni az általad lemondott helyre.

12. Mi történik, ha elkezdem a programot, de feladom időközben?

Amennyiben szembesülsz azzal, hogy ez a program még sem neked való, akkor meg van arra a lehetősége, hogy idő előtt befejezd a programot.
Ha kifizetted a tandíjat, akkor azt visszakapod, de levonjuk az itt töltött idő költségét, valamint a lemondási díjat. Ha a Gaia program alatt döntesz a kilépés mellett, akkor nem kell pluszban fizetned semmit, de a tandíjra összegyűjtött pénzre nem tarthatsz igényt.

13. Mi történik ha nem jövök ki jól a csapatommal?

A képzés része, hogy megtanulj együttműködni különböző emberekkel, meg fogod tanulni kezelni a konfliktusokat, elfogadni mások véleményét, alázatot tanúsítani és kompromisszumra jutni. A csapatmunka fontos része a problémák megbeszélése, megoldása.
Erre a képességre nemcsak a program, projekt során, hanem életed későbbi részében is szükséged lesz.

14. Kik a tanárok a CICD-ben?

Ez egy nagyon vegyes társaság – különböző országokból, más-más végzetséggel és tapasztalattal. Van közöttük volt Fejlesztési Oktató (DI), van, aki hosszú éveken keresztül tanított, valamint vannak pályakezdők is. Ketten a tanárok közül Afrikában dolgoztak hosszú éveken keresztül.
A “WE ARE HERE NOW” menüpont alatt részletes információt kaphatsz róluk.

15. Lehetek tanár az iskolában?

A program befejezése után lehetőség nyílik az iskolában maradni tanárként. Az Igazgató Asszonnyal történő beszélgetés során részletes tájékoztatót kaphatsz erről a lehetőségről.
A program befejezése előnyt jelent a DI-tanárrá váláshoz.

16. Mit jelent a DRH rövidítés?

A DRH a rövidítése a ”Den Rejsende Hojskole”-nek, vagy angolul az “Utazó Középiskolá”-nak. Ez az iskola 1970-ben Dániában alakult meg, amikor a fiatal felnőttek úgy döntöttek, hogy utazva ismerik meg a világot. Már a kezdetek kezdetén a DRH tanárai és diákjai is azt vallották, hogy a “világ a mi osztálytermünk”.
Az ismereteink abban az időben igen szegényesek voltak a világ más tájairól. Ezért az utazás során megszerzett tapasztalat nagyon nagy hasznunkra volt. Sztereotip perspektívák más kultúrákról és azokról, melyek már nem léteznek, mely által nagyon sok új ismeretre tettek szert. Az 1 éves utazás alatt nagyon sok új tapasztalatot szereztek, új dolgot tanultak meg, mellyel elindult egy új oktatási módszer. A kezdetektől fogva a DRH tanárai és diákjai közösen helyen éltek, az életüket megosztották egymással és a helyi emberekkel épp amerre jártak.

17. Mi a DRH Mozgalom?

A DRH Mozgalom 7 DRH iskola együttműködése 5 különböző országban, 2 különböző földrészen. Amennyiben többet szeretnél megtudni róla, akkor látogass el a honlapjára: www.drh-movement.org

18. Mi a kapocs a Humana People to People és a DRH Mozgalom között?

A Humana People to People szervezet által megalapított első szervezet a DAPP (Development Aid from People to People) volt. Az első DRH iskola megalapítása Dániában történt 1977 novemberében a szervezet tagjai által.
Tudjon meg többet erről a mozgalomról itt, a honlapukon: DRH mozgalom

19. Mikor indult az első Fejlesztési Oktató (DI) program?

1980-ban. Az első önkéntesek iskolákat építettek a nemrég függetlenné vált Zimbabwében. Az első DRH iskola tanárai és tagjai tudták, hogy tenniük kell valamit a 3. világ megsegítéséért, melyet megtapasztaltak az utazásaik során. Így az első önkénteseket hívjuk „Önzetlen Dolgozóknak”!

20. Van szünet a program alatt?

Igen, van. Két hetes Karácsonyi szünet illetve az egy hetes nyári szünet július első hetében. Ezen kívül minden hónapban van egy szabad hétvége (open weekend), amikor szintén nincs semmi teendőd. Ez vonatkozik arra az időszakra, amikor a CICD-ben vagy. Amikor az ösztöndíjprogramban, a megtakarítási időszakodat (saving up period) töltöd, úton vagy Európában, Afrikában, a projektben önkénteskedsz ez így nyílván nem kivitelezhető, de akkor is megtalálod majd a módját, hogy pihenhess.

21. Hányan vannak egy csapatnak?

Körülbelül 10-25 fő között változik egy csapat létszáma.

22. Van-e lehetőség kulturális programokhoz csatlakozni, mint például éneklés, táncolás és művészkedés?

Természetesen. A tanulók saját klubokat szerveznek minden héten a művészetektől kezdve a sportokig kiterjedően, melyekhez bárki szabadon csatlakozhat.
Természetesen saját kezdeményezéseket is szeretettel fogad a közösség!

23. Nem akarok Karácsonykor hazautazni, van lehetőség az iskolában maradni?

Természetesen! A CICD mindig nyitva áll előtted.

24. Milyen hosszúak a programok?

A 24 és a 18 hónapos „Küzdelem a Szegénység Ellen”, valamint a 12 hónapos „Fejlesztés Oktatók Akcióban” és az 5 hónapos „Küzdelem a Klímaváltozás Ellen!” programról több információt találsz a Programjaink honlapon.
Az ösztöndíjprogram (Gaia course) bő 4, 5 vagy 6 hónaposak, választott programtól függően, melyek minden esetben megelőzik magát a programot.
Minden évben 6 alkalommal indulnak a programok.

25. Vezethetek Angliában?

Igen, de ennek feltétel a 25. életév betöltése, hogy vezetni tudd az intézmény autót, az autók biztosítási díja miatt.
Fontos! Óvatosan közlekedj majd Angliában, amennyiben egy olyan országból jöttél, ahol jobboldali közlekedés van, mivel itt a forgalom a baloldalon halad.

26. Milyen dokumentumokra van szükségem?

A vízumbeszerzéshez a 6 hónapos afrikai vagy indiai önkéntes munkához, további országok érintéséhez útlevél szükségeltetik, melynek még minimum 3 évig érvényesnek kell lennie; a korábbi munkahelyeken kapott dokumentumok; középiskolai, főiskolai vagy egyetemi diploma másolata egészségügyi igazolás a házi orvostól, HIV-teszt. Szintén szükséged lesz a kötelező védőoltások felvételét igazoló könyvre, mely szükségeltetik a vízumkérelemhez, de ezeket az oltásokat itt, Angliában is fel tudod venni.

27. DI-ként szerzet tapasztalataimnak hasznát veszem a jövőben?

Igen, hasznos lehet a számodra, de ez természetesen függ attól is, hogy milyen területen szeretnél majd dolgozni. Ezen kívül meg tudod szerezni az A-oklevelet, vagy a teljes diplomát, levelező tagozaton a mozambiki, maputói One World Egyetemen.

28. Tartalmaz-e angol nyelvoktatást a program?

Nem. Azonban könnyebb a tanulás lehetősége az angol nyelvű környezetben, és mindig vannak diákok, akik szívesen segítenek a nyelv elsajátításában.

29. Vissza tudok menni önkénteskedni valamelyik projektbe a program befejezése után?

Igen, különböző lehetőségek közül tudsz választani továbbra is együtt működve a CICD-vel és a Humana People to People-lel. Újra tudsz csatlakozni egy másik programhoz, mint szenior DI, vagy hosszú távon gondolkodva tudsz együttműködni a Humana People to People-lel és természetesen gondolkodhatsz a tanári pozícióbetöltésén a CICD-t illetően!

30. A Humana People to People együttműködik NGO-kal (nem állami szervezetek) különböző országokban?

Igen. A különböző országos szervezetek általában partnereink, ugyanúgy, mint a helyi civil szervezetek, valamint a nemzetközi alapítványok.

31. Együttműködik-e a CICD a helyi NGO-kal?

Igen, jól együtt tudunk működni jó pár helyi szervezettel, akikkel különböző eseményeken veszünk részt, tevékenységekbe kapcsolódunk bele a közeli helységekben, Hullban, a legközelebbi nagyvárosban, valamint térségünkben.

32. Miért szükségeltetik az ilyen szigorú alkoholtilalom?

A kábítószert meg tudom érteni, de ahonnan én jövök, ott teljesen meg szokott 1-1 pohár bor elfogyasztása étkezéskor és ebből nincs is semmi probléma!
Több oka is van ennek. A CICD-ben közösek a mindennapjaink, ahol igen keményen dolgozunk, hogy legyen egy egészséges csapatszellem, jó hangulat és mindenkit szívesen látunk, aki csatlakozik. Az alkoholfogyasztás megbonthatná ezt a szellemet és problémákat okozhatna. Elvonná a figyelmet a feladatokról, tanulmányokról és a projektekről, valamint megosztaná a csapatot is. Tehát sokkal jobb, ha nem vagyunk kitéve ennek a lehetőségnek és józanul tudjuk élvezni a mindennapokat a program időtartama alatt.

 

 

 

Important Subjects

stopaids

Our Photo Album

Videos from the programme

Sign-up for our Newsletter

CICD - Winestead Hall - Patrington - Hull  - HU12 0NP  - England  - tel +44 (0)1964 631 826  - CONTACT US FORM

S5 Box

Login