fbpx
1. Există un set de reguli pe care trebuie să-l urmez?

Singura regulă pe care trebuie să o urmezi este: fără droguri şi alcool. Ca instructor de dezvoltare trebuie să fii un exemplu pentru ceilalţi. Această regulă este valabilă pe parcursul celor 14 sau 18/24 de luni. Mai puţin când eşti în vacanţă sau într-un weekend liber înafara şcolii. În timpul proiectului această regulă este valabilă pentru toată perioada.

2. Eu sunt din Brazilia. Pot să obţin o viză de student dacă mă înscriu în program?

Din păcate CICD nu mai are posibilitatea să acorde vize pentru studenţii. Ca să te înscrii în program trebuie să ai paşaport sau CI din UE.

3. Am nevoie de viză să merg în Africa sau India?

Da, cu siguranţă vei avea nevoie de viză pentru perioada de proiect din Africa sau India. Iar dacă călătoreşti până la proiect vei avea nevoie de vize şi pentru ţările prin care treci. Cu asta te vom ajuta noi în perioada de pregătiri – dar ai grijă să ai un paşaport valabil pentru cel puţin 3 ani!

4. Unde voi locui în CICD?

CICD este un colegiu rezidenţial. Fiecare echipă are o clădire în care va locui, cu dormitoare, bai, o bucătărie, o spălătorie şi o sufragerie. Iar toate echipele au în clădirea şcolii o sală de mese comună şi o bibliotecă.

5. Sunt vegetarian. Poate fi asta o problemă?

Nu, în nici un caz. Suntem obişnuiţi să pregătim meniuri vegetariene. Meniul, cumpărăturile şi gătitul sunt făcute de către profesori împreună cu studenţii. Deci vei avea oportunitatea să promovezi mâncarea vegetariană.

6. Sunt asistent medical cu experienţă. Pot să scurtez din perioada de pregătire?

Nu, perioadele programului nu pot fi schimbate. Educaţia nu înseamnă doar achiziţia anumitor abilităţi. Trebuie să ştii să lucrezi în echipă, să ştii să te organizezi atât în grupuri mari cât şi în grupuri mici, şi să poţi planifica şi pune în practică ce ţi-ai propus.

7.Pot să stau în Londra şi să vizitez şcoala pentru studii?

Nu, nu este posibil. Educaţia nu înseamnă doar acumularea unor cunoştinţe teoretice. Trebuie să ştii să lucrezi în echipă, şi să pui în practică tot ce înveţi.

8. Toţi cei care încep perioada de training, merg în Africa/India?

Nu, unii aleg să se oprească în timpul trainingului. Unii din motive personale iar alţii şi din cauză că programul nu e uşor, şi îşi dau seama că nu sunt pregătiţi. În jur de 80% din cei înscrişi termina tot programul.

9. Pot să vin cu câinele său pisica mea?

Nu, nu avem condiţii pentru întreţinerea animalelor.

10.Câte ore pe săptămână se studiază?

Programul este full time. Este un program intensiv şi variat, şi de multe ori vei fi ocupat şi serile şi weekend-urile. Vei avea un program de 40-60ore pe săptămână.

11.Ce se întâmplă dacă mă înscriu în program dar decid să nu mai încep?

Dacă nu începi programul, vei pierde taxa de înscriere de 350£ iar locul tău va merge la altcineva.

12.Ce se întâmplă dacă încep programul dar mă hotărăsc să renunţ?

Dacă îţi dai seama că acest program nu a fost alegerea potrivită pentru tine, poţi desigur să pleci.
Din punct de vedere financiar, asta înseamnă că trebuie să plăteşti taxa de şcolarizare la zi, iar o taxă de anulare îţi va fi oprită din banii pe care trebuie să ţi-i returnăm (mai puţin dacă ai urmat programul Gaia). Suma adunată în timpul programului Gaia nu îţi va fi returnată.

13.Ce se întâmplă dacă nu mă înţeleg bine cu cei din echipa mea?

Asta poate da prilejul unor discuţii foarte interesante despre munca în echipă. Să înveţi să cooperezi cu tot felul de oameni, să rezolvi conflictele echipei, să accepţi, să respecţi, să faci compromisuri, toate astea fac parte din training. Vei avea nevoie de aceste abilităţi în proiectul în care vei lucra, dar şi mai încolo în viaţă.

14.Cine sunt profesorii la CICD?

Avem o echipă de profesori cu un background diferit. Unii au fost instructori de dezvoltare, unii nu; unii au foarte multă experienţă, alţii nu. Doi dintre profesorii noştri au lucrat mulţi ani în proiectele din Africa, pe când alţii au terminat recent programul de instructori de dezvoltare. Poţi găsi o scurtă prezentare a lor în secţia „WE ARE HERE NOW

15.Pot fi şi eu profesor la CICD?

Dacă ai terminat programul Fighting with the poor şi vrei să rămâi să lucrezi ca profesor, îţi poţi programa o întâlnire cu Directorul şcolii, şi împreună veţi hotăra dacă eşti pregătit pentru această provocare.
Considerăm că cea mai bună calificare pentru a deveni profesor DI, este absolvirea programului Fighting with the poor.

16.De la ce vine prescurtarea DRH?

DRH este prescurtarea de la” Den Rejsende Hojskole” sau în romana „Liceul care călătoreşte”. Acest tip de şcoală a fost înfiinţat în Danemarca în 1970. Perioada când tinerii au început să călătorească peste tot în lume. Informaţiile pe care le aveam atunci despre alte popoare din lume erau foarte limitate. Aşadar, călătoriile au fost o adevărată experienţa educaţională. Toate steriotipiile despre alte culturi şi popoare au dispărut şi am învăţată multe lucruri noi. Ce am învăţat într-un an de călătorie, a avut un impact atât de mare şi am acumulat atât de multe informaţii noi, încât ar putea echivala o educaţie întreagă. De la început studenţii şi profesorii au mâncat, dormit şi şi-au împărţit viaţa cu localnicii pe care i-au întâlnit de-a lungul călătoriei lor.
În primii ani ai mişcării DRH, studenţii şi profesorii au afirmat că sala lor de curs este lumea.

17.Ce este mişcarea DRH?

Mişcarea DRH este o cooperare între 13 şcoli DRH din 8 ţări de pe 4 continente. Poţi afla mai multe aici: www.drh-movement.org

18.Care este legătura dintre Humana People to People şi mişcarea DRH?

Humana People to People a fost fondată de care DAPP- Development Aid from People to People. Iar DAPP a fost fondată de către un grup de absolvenţi ai primei şcoli DRH, în noiembrie 1977 în Danemarca. Citeşte mai mult despre istoria mişcării aici: DRH movement

19.Când a început primul program de Instructori de Dezvoltare?

În 1980. Primii voluntari au construit şcoli în Zimbabwe. Trecând pe acolo în timpul călătoriei lor, profesorii şi studenţii au simţit nevoia să facă ceva în legătură cu injustiţiile pe care le-au văzut. La început voluntarii erau numiţi “Solidarity workers”


20.Nu-mi permit să mă întorc înapoi în România de Crăciun. Pot să rămân la CICD?

Da, eşti binevenit să faci asta. La CICD nu e închis niciodată.

21.Am vacanţă în timpul programului?

Da, vei avea o vacanţă de 2 săptămâni de Crăciun şi o săptămână vacanţa de vară. Pe lângă asta, în fiecare lună vei avea un weekend liber în care poţi face ce vrei. Dar asta e valabil pentru perioadele în care vei sta în cadrul şcolii. Pentru perioada de “saving-up” şi perioada de călătorie spre Africa sau India, situaţia va fi diferită.

22.Câţi participanţi sunt într-o echipă?

În mod normal, sunt între 10 şi 25 de participanţi pe echipă.

23.Am posibilitatea să particip în activităţi culturale (yoga, cântat, muzică, desen sau dansuri) în timpul programului?

Da. Multe echipe au „clubul” lor în şcoală, şi în mod normal avem multe activităţi de la salsa la yoga, de la muzică la pictat, organizate de participanţii şcolii. Dacă ai un interes deosebit în ceva, poţi începe tu un club.

24.Ce durata au programele de la CICD?

Programul Fighting with the Poor are 24 sau 18 luni. Poţi citi mai multe despre structura şi elemente aici:
http://www.cicd-volunteerinafrica.org/

Programul GAIA este un program continuu, cu patru date de începere pe an, în funcţie de programul Fighting with the Poor. De obicei, cursul tine 4-6 luni.

25.Pot să conduc o maşină în Anglia?

Da, dar în mod normal trebuie să ai 25 de ani să conduci maşinile şcolii, datorită sistemului de asigurare.

Atenţie! În Anglia maşinile merg pe partea stângă.

26.Ce documente trebuie să aduc?

Pentru a obţine viza pentru cele 6luni din Africa/India, şi pentru ţările prin care e posibil să treci, vei avea nevoie de un paşaport valabil pentru cel puţin 3ani, documete de la locul de munca anterior şi de la facultatea pe care ai terminat-o şi un carnet de analize medicale (inclusive testul HIV). Vei avea nevoie şi de o dovadă că ai făcut toate vaccinurile necesare, dar asta o poţi face şi în Anglia.

27.Mă poate ajuta experienţa de Instructor de Dezvoltare să îmi găsesc ceva de lucru după ce termin?

Experienţa îţi poate fi de folos în viitor dar depinde foarte mult de tipul de munca pe care îl cauţi. Poţi obţine un “B-certificate” sau o diplomă de Licenţă ca student la distanţă în One World University din Maputo, Mozambique.

28.Se fac cursuri de limba engleză în cadrul programului?

Nu. Dar vei avea multe posibilităţi să înveţi într-un mediu unde se vorbeşte engleza. De asemenea mereu sunt studenţi dornici să ajute pe ceilalţi să înveţe limba engleză.

29.Pot să mă întorc să lucrez într-un proiect după ce termin programul?

Da, ai mai multe posibilităţi să continui să lucrezi împreună cu CICD şi Humana People to People. Poţi să te înscrii din nou în program ca DI senior, te poţi implica şi pe termen lung ca lider de proiect în Africa/India, sau te poţi întoarce şi ca profesor în cadrul CICD.

30.Humana People to People lucrează împreună şi cu alte ONG-uri?

Da. Humana People to People are ca parteneri diferite ONG-uri locale dar şi sponsori internaţionali.

31.CICD colaborează şi cu alte ONG-uri locale?

Da, avem o colaborare bună cu alte organizaţii locale din Hull, cel mai apropiat oraş.

32.De ce regulă “fără alcool” este aşa de strictă?

Pot să înţeleg de ce drogurile sunt interzise, dar în ţara noastră se bea mereu un pahar de vin la masă.

Sunt mai multe motive pentru asta. În CICD promovam un stil de viaţa sănătos unde toate se fac în comun şi ne străduim să menţinem o atmosferă plăcută unde toată lumea să se simtă inclusă. Consumul de alcool în acest stil de viaţa poate creea problem. De asemenea poate împiedica studenţii să se concentreze asupra studiilor şi pregătirilor pentru proiect şi crea conflicte între studenţi. Aşa că e mai bine fără alcool să ne putem bucura de prezenţa celorlalţi cu o minte limpede.